Activiteiten

Educatieve activiteiten en evenementen zijn belangrijke instrumenten in het vertrouwd maken van nieuwe generaties met kunst en cultuur. Tegelijkertijd zijn het activiteiten die, in het kader van een leven lang leren, minstens zo belangrijk zijn voor het vergroten en verdiepen van die kennis. 

Scriptieprijs

In 2022 vindt voor het eerst de uitreiking van de scriptieprijs plaats, een initiatief dat tot stand is gekomen in een partnership tussen de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) en kunstbeurs PAN Amsterdam. Met deze scriptieprijs willen de VNK en PAN Amsterdam onderzoek stimuleren naar de kunst van het verzamelen en het vakgebied van de kunsthandel.

Voor deze scriptieprijs komen masterscripties in aanmerking die een of meerdere aspecten van kunstverzamelen en/of de kunsthandel tot onderwerp hebben. De scriptie moet geschreven zijn aan een Nederlandse universiteit, maar deelname staat ook open voor scripties die in het Engels zijn geschreven. Zowel docenten als studenten kunnen een scriptie voordragen, mits deze is beoordeeld met een cijfer van 7,5 of hoger.

Naast het actief onder de aandacht brengen van de winnende scripties, is aan de prijs ook een geldbedrag van €1.000 verbonden. De scriptieprijs wordt beschikbaar gesteld door het PAN Educatie Fonds

Het MBO en de kunstbeurs

leren van elkaar, werken met elkaar

Studenten van verschillende vakopleidingen van het ROC van Amsterdam - Flevoland, Firda (Friesland), het ROC van Twente, Zadkine Rotterdam en het ROC Midden Nederland hebben samengewerkt aan de ontwikkeling, realisatie en uitvoering van het project, begeleid door hun docenten.

Het project omvat een stand in de vorm van een Wunderkammer,
ingericht met modules die individuele kunstobjecten in diverse
media tonen, naast een aparte, complete Wunderkammer.
Daarnaast verzorgen studenten verslaglegging in foto en film
en voeren ze op de beurs het onderzoeksproject Leren kijken
naar kunst
uit.

De Analoogram, ontwikkeld door studenten en docenten van
het ROC van Amsterdam - Flevoland en in 2023 geïntroduceerd
op de MBO-stand, is een originele en duurzame feedbackzuil die
volledig analoog werkt. De Analoogram nodigt bezoekers uit om
hun reacties achter te laten via handgeschreven kaartjes, die
vervolgens gedeeld worden op sociale media. Dit onderscheidende
concept, dat analoge technieken combineert met de digitale
belevingswereld van jongeren, heeft onlangs de prestigieuze
Sign Benelux Award 2024 gewonnen in de categorie Indoor Signage.

Met genereuze steun van: